W produktach spożywczych znajdują się trzy najważniejsze składniki odżywcze, zwane makroskładnikami lub makroelementami. Należą do nich — węglowodany, tłuszcze oraz białka. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Każdy makroskładnik pełni odpowiednią funkcję w naszym organizmie. Dziś weźmiemy pod lupę białko.

Bez względu na to, czy śpisz, czy wykonujesz czynności dnia codziennego, Twój organizm nieprzerwanie rozkłada i zużywa białka. W jelicie cienkim białka rozkładane są do aminokwasów, a następnie transportowane do krwi. Niestety nasze organizmy nie potrafią wyprodukować wszystkich aminokwasów. Co więcej, ciało człowieka nie magazynuje białka, dlatego tak ważne jest codzienne dostarczenie go wraz z pożywieniem.

Podstawową funkcją białek jest budowanie. W każdej komórce znajduje się właśnie białko, które wspomaga Twój rozwój i wzrost. Białka budują błony komórkowe, tworzą mięśnie, włosy, paznokcie, chronią nas przed patogenami, wpływają na odporność, pomagają utrzymać odpowiednie pH organizmu, budują różne związki hormonalne i wiele innych. Białka dostarczają również energię, 1 g dostarcza 4 kcal.

Każdy z nas potrzebuje codziennie uzupełniać białko poprzez jedzenie. Według norm powinno ono stanowić około 10 – 20% dziennego zapotrzebowania energetycznego człowieka. Osoby, które intensywnie ćwiczą lub kobiety w ciąży, oraz karmiące piersią powinny nawet zwiększyć ilość spożywanego białka. Dobrze jeść białko pochodzenia zwierzęcego (np. ryby, mięso, sery, mleko, jajka), jak i roślinnego (np. otręby, orzechy, soczewica, soja, płatki owsiane).

Co się jednak dzieje, kiedy jemy za mało białka? Na diecie redukcyjnej, w której unika się spożywania tego cennego makroelementu lub je się go w małych ilościach, może dojść do obniżenia wagi, która jest spowodowana spadkiem tkanki tłuszczowej, ale również spadkiem mięśni. Zbyt mała podaż białka źle wpłynie na odporność, może prowadzić do rozwoju anemii oraz pogorszyć stan skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo może to wpłynąć na gorszą koncentrację, obniżony nastrój czy apatyczność. Zaburzonych może zostać wiele różnych procesów zachodzących w ludzkim ciele, ponieważ bez białka nasz organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Oczywiście jedzenie go ponad miarę również jest niekorzystne, ponieważ przy zwiększonej jego podaży mogą wystąpić zaparcia, spadek nastroju, odwodnienie i wiele innych.

Nie daj się zwieść modnym dietom eliminującym białko z diety lub proponującym zwiększenie tego makroskładnika. Dostarczaj go do swojego organizmu w odpowiednich normach, tak by cieszyć się zdrowym i długim życiem.

 

Natalia Luba – Psychodietetyk Body Evolution