DIETETYK

Dietetyka to niezwykle rozległa dziedzina. Dlatego i my, w naszych placówkach staramy się sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów.

Jeżeli potrzebujesz pomocy w skutecznym i trwałym (bez efektu jojo) zgubieniu nadmiaru tkanki tłuszczowej, lub po prostu wymodelować figurę, z miłą chęcią pomożemy Ci dojść do upragnionego celu. A może czujesz się bezsilny wobec swojej niedowagi i masz dość eksperymentów z własnym ciałem na własną rękę? Nasze doświadczenie i wiedza, będzie dla Ciebie skuteczną bronią w walce o wymarzoną sylwetkę.

Pierwsza wizyta

Około 60-minutowe spotkanie, podczas którego przeprowadzany jest szczegółowy wywiad zdrowotny i wywiad żywieniowy. Wykonywane są pomiary antropometryczne, w tym pomiar wzrostu, obwodu talii, brzucha i bioder. Przeprowadzana jest również analiza składu ciała, która pozwala określić zawartość tłuszczu, mięśni, stopień nawodnienia organizmu oraz szybkość przemiany materii. Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie do pierwszej wizyty. Na podstawie zebranych danych opracowywane są zalecenia żywieniowe – indywidualnie dopasowana do potrzeb pacjenta i zbilansowana dieta. Pacjent otrzymuje: wyniki analizy dotychczasowego sposobu odżywiania, wyniki analizy składu ciała, indywidualne zalecenia żywieniowe, w tym m.in.: zalecane wielkości porcji do spożycia oraz przykładowy jadłospis.

Aby sprawnie wdrożyć w życie zalecenia żywieniowe możesz wykorzystać jadłospis, który specjalnie dla Ciebie zostanie przygotowany na dowolny okres. Jadłospis uwzględni Twoje preferencje, umiejętności kulinarne oraz sezonowość produktów spożywczych.

Wizyta kontrolna

Około 30-minutowa konsultacja, podczas której kontrolowane są efekty dotychczasowej diety, wyjaśniane wątpliwości i ustalane ewentualne zmiany w diecie. Każdorazowo wykonywane są pomiary antropometryczne oraz analiza składu ciała.

Opracowanie jadłospisu

Przygotowanie gotowych zestawień produktów i potraw dla każdej osoby indywidualnie. Jadłospis przygotowywany jest na 7 bądź 14 dni. W ramach każdego dnia obejmuje pięć zestawów: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Całość bilansowana jest pod kątem zapotrzebowania energetycznego oraz zapotrzebowania na białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i wybrane składniki mineralne. Jadłospis skomponowany jest z uwzględnieniem umiejętności kulinarnych pacjenta, jego preferencji i dostępności produktów spożywczych na rynku.