Aktualności

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia, zwana w Polsce także kabaczkiem, jest odmianą dyni zwyczajnej. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa „zucchinia” i oznacza małą dynię. Wywodzi się z Ameryki Południowej oraz Meksyku. Do Polski przywędrowała z Włoch. Aktualnie cieszy się coraz większą...

czytaj dalej

Zdrowa dieta – czyli od czego zacząć?

Rozpocząłeś treningi i chciałabyś wprowadzić zdrową dietę? Wspaniale, ten artykuł jest właśnie dla ciebie! Regularne ćwiczenia fizyczne pomagają poprawić wygląd, samopoczucie oraz stan zdrowia. Jeżeli dołączysz do tego odpowiednie odżywianie, będzie to jedna z...

czytaj dalej

Truskawki – moc korzyści dla zdrowia i urody

Niełatwo znaleźć osobę, która nie lubi truskawek. Jest to jeden z najbardziej ulubionych owoców Polaków. Trudno się temu dziwić. Truskawki są słodko-kwaśne, soczyste, ładnie wyglądają, pachną orzeźwiająco oraz posiadają wiele walorów zdrowotnych. Choć istnieje jeden...

czytaj dalej

Alkohol, mózg i dieta

Alkohol ma wpływ na całe funkcjonowanie mózgu. A co za tym idzie, ma ogromny wpływ na nasze postępowanie. Bo mózg to ty i jeżeli coś się w nim dzieje, będzie to oddziaływało na całe ciało. Kiedy wypijemy, czujemy się rozluźnieni, odprężeni czy odważniejsi. Słyszeliśmy...

czytaj dalej

Smaczna i zdrowa – borówka amerykańska

Borówka amerykańska, zwana również borówką wysoką, podbija nasze serca i podniebienia. Sięgamy po nią coraz częściej, ponieważ jest soczysta, słodka i niskokaloryczna. Ale posiada również właściwości lecznicze oraz usprawniające prace naszego mózgu. Borówka wysoka ma...

czytaj dalej

Suplement diety czy racjonalne żywienie?

W reklamach telewizyjnych prezentowane są suplementy diety, które mają zmniejszać zmęczenie lub poprawiać kondycję fizyczną i psychiczną. Jeżeli zastanawiałeś się nad ich kupnem lub jesteś konsumentem takich produktów, chcę ci powiedzieć, że możesz je zamienić na...

czytaj dalej

Zmiana nawyków – aspekt psychologiczny.

Posiadamy już dziś, dość dużą wiedzę na temat tego co i jak jeść. Korzystamy z różnych diet, czytamy artykuły dotyczące żywienia, etykiety, po to aby wyeliminować substancje, które są trujące dla naszego organizmu. „Przestawiamy się” na zdrowszy tryb życia. Niestety...

czytaj dalej

Fasola – właściwości i sposób przyrządzenia

Fasola cieszy się coraz większą popularnością. Jest tania, łatwo dostępna i bardzo wartościowa! Choć jeszcze kilka wieków temu w Polsce, uprawiano ją jako roślinę ozdobną. Dziś jednak nikt nie ma wątpliwości, że powinna gościć na naszych talerzach. Jedną z...

czytaj dalej

Jak nie przytyć w Święta?

Jak utrzymać zgrabną sylwetkę i nie przytyć w Święta?Wielkanoc już puka do naszych drzwi. Za kilka dni spotkamy się z rodziną i znajomymi, żeby świętować pamiątkę śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. To wspaniały czas, aby odpocząć, odwiedzić najbliższych oraz...

czytaj dalej

Wyjątkowa kasza jaglana

Kasza jaglana łuskana jest z prosa i zaliczana jest do kasz gruboziarnistych. Należy do grona najstarszych kasz i sięga epoki neolitu, gdzie była uprawiana na dużo większą skalę niż ryż. Niestety jej popularność w dzisiejszych czasach...

czytaj dalej