Wzmocnienie odporności poprzez produkty spożywcze? Naturalnie!

Co robić, by wzmocnić swoją odporność? Jak pomóc organizmowi w walce z wirusami i bakteriami? Co można jeść, by wspomóc układ immunologiczny? Te i inne pytania przychodzą nam do głowy, kiedy jesteśmy chorzy lub narażeni na bakterie i wirusy wywołujące infekcje. Na szczęście wokół nas znajduje się spora armia sprzymierzeńców, którzy pomagają nam uporać się z patogenami.

Najlepszym źródłem witamin i minerałów, które potrzebuje nasz organizm, w celu podniesienia odporności to produkty naturalne, nieprzetworzone, sezonowe, świeże, różnorodne. Skutecznie wzmocnią nasz organizm i pomogą w walce z chorobami.

Nie bez przyczyny owoce i warzywa zajmują pierwsze miejsce w piramidzie zdrowego żywienia i powinny być podstawą w menu każdego człowieka. Są źródłem bezcennych składników, które w istotny sposób wpływają na układ immunologiczny. Posiadają one m.in.:

  • Antyoksydanty – oprócz właściwości przeciwnowotworowych i pozytywnego wpływu na choroby, zapewniają one zwiększoną odporność na infekcje. Należą no nich witamina A, E, C, czy składniki mineralne takie jak cynk, bioflawonoidy.
  • Kwas askorbinowy (witamina C) – regularnie dostarczany do organizmu zmniejsza ryzyko przeziębienia, zapobiega procesom starzenia, działa przeciwnowotworowo. Uwaga! Organizm ludzki nie wytwarza witaminy C, dlatego należy dostarczyć ją wraz z pokarmem.
  • Błonnik naturalny – jest doskonałym pożywieniem dla pożytecznej mikroflory jelitowej, która ma wpływ na odporność organizmu.

Jeżeli zastanawiasz się, od jakich warzyw i owoców rozpocząć wzmacnianie organizmu, warto zwrócić uwagę na: brokuł, czerwoną paprykę, buraki, kapustę kiszoną, pietruszkę, szpinak, kalafior, jarmuż. Natomiast jeśli chodzi o owoce to: cytrusy, truskawki, porzeczki, kiwi, owoce pigwowca.

W naszych domach znajdziemy również naturalne lekarstwa, które nie tylko wzmocnią organizm, ale pomogą nam zwalczyć infekcję. Do naturalnych antybiotyków zalicza się m.in.:

  • czosnek – ma właściwości bakteriobójcze, zwalcza infekcje, poprawia odporność;
  • cebula – wykazuje podobne działanie do czosnku – bakteriobójcze; zawiera wiele drogocennych witamin i minerałów; pomaga w leczeniu gorączki, kaszlu, przeziębienia;
  • miód – zwalcza bakterie, infekcje, łagodzi kaszel; posiada dużo mikroelementów;
  • oregano – ma właściwości przeciwgrzybiczne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze; wspomaga leczenie przy zapaleniu oskrzeli;
  • żurawina – zapobiega rozwojowi bakterii; przeciwdziała infekcjom; chroni przed zakażeniami grzybiczymi;
  • chrzan – wspomaga górne drogi oddechowe; tak jak cebula może być podawany w formie syropu;

Stosowanie naturalnych form wzmacniania organizmu wspomoże nas w walce ze szkodliwymi czynnikami. Dlatego warto zastanowić się co jeść a czego unikać, ponieważ każdy produkt czy czynność, którą wykonujemy, nie jest obojętna dla naszego organizmu.

Natalia Luba – Psychodietetyk Body Evolution