Pomidory na dobre zagościły w naszej kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego posiłku bez nich, a co dopiero mówić o popularnych potrawach z dodatkiem pomidorów, takich jak np. spaghetti.. Ten soczysty owoc, znajduje wszechstronne zastosowanie, a dodatkowo może pochwalić się wieloma cennymi właściwościami.
Początkowo, pomidory były uznawane za roślinę trującą, ze względu na ich piękne czerwone ubarwienie. Służyły tylko i wyłącznie jako dekoracyjny element ogrodu. Co prawda do dziś nie wiadomo kto pierwszy zastosował je w kuchni, ale wiemy jakie mają walory odżywcze.
Pomidory są bogatym źródłem witaminy C. Jeden pomidor potrafi pokryć pond połowę dziennego zapotrzebowania, właśnie na kwas askorbinowy. Ale uważaj, świeże ogórki posiadają enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C. Dlatego nie mieszaj ogórka i pomidora w jednym daniu. Dodatkowo, pomidory bogate są w witaminy E, PP, K, witaminy z grupy B oraz pierwiastki mineralne.
Kolejnym cennym składnikiem pomidorów jest czerwony barwnik – likopen. Jest on naturalnym przeciwutleniaczem, który usuwa z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych. Likopen zmniejsza także ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, zapobiega procesom szybkiego starzenia się, wspomaga system odpornościowy. Warto wiedzieć, że likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego do codziennej porcji warzyw i owoców dodaj niewielką ilość tłuszczu, w postaci orzechów lub tłuszczów roślinnych.
Szukaj pomidorów, które posiadają swój piękny, naturalny aromat oraz intensywny kolor skórki. Wykorzystuj je w codziennej kuchni, ciesząc się ich kolorem, smakiem i właściwościami. A już dziś, zapraszam Cię do wypróbowania pysznego przepisu na pomidorowe racuszki.
Składniki:
– 250 g pomidorów
– 100 g cebuli
– jedno jajko
– około 50 g mąki bezglutenowej (np. kukurydzianej, ryżowej)
– łyżka oliwy
Przepis:
Pomidory przekrój na pół i wyjmij z nich płynną część. Zetrzyj je na tarce wraz z cebulą. Dodaj jajko i mąkę. Następnie racuszki smaż na oliwie. Racuszków nie trzeba przyprawiać ale można posypać je pokrojonym serem feta. Smacznego.
Natalia Luba – Psychodietetyk Body Evolution