Brzoskwinia zwyczajna zakwita wczesną wiosną. Natomiast jej owocami możemy delektować się dopiero od lipca do października. Najwięcej jednak drzew owocuje właśnie w sierpniu. W Polsce brzoskwinia cieszy się bardzo dużą popularnością ze względu na swój smak, ale również wartości odżywcze i zdrowotne.

Owoce brzoskwini wpływają na cały organizm człowieka. Zwierają wiele witamin i minerałów. Część witamin znajduje się pod lekkostrawną skórką, dlatego bardzo ważne jest zjedzenie całego owocu. Głównym składnikiem brzoskwiń jest woda, stanowi około 90% owocu. Wspomaga ona oczyszczanie organizmu z toksyn i działa moczopędnie. Ze względu na dużą zawartość wody dostarcza małą ilość kalorii, około 40 kcal na 100 g. Dodatkowo posiada sporo błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom i zapewnia uczucie sytości. Dlatego brzoskwinie świetnie sprawdzają się podczas diety odchudzającej, ale również w diecie diabetyków, ponieważ owoce brzoskwini posiadają niski indeks glikemiczny.

Brzoskwinie odżywiają oraz wzmacniają włosy i paznokcie. W składzie wielu kosmetyków można spotkać ten wyjątkowy owoc, który znakomicie wpływa na skórę człowieka. Co więcej, brzoskwinie posiadają w swoim składzie niacynę, czyli witaminę B3. Niacyna jest substancją potrzebną do produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za  poprawę nastroju, regulację snu, apetytu i wiele innych.

Brzoskwinie posiadają szereg właściwości zdrowotnych. W ich składzie znajdziemy flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne. Usuwając z organizmu wolne rodniki, chronią nasz organizm przed nowotworami czy starzeniem się skóry. Dobrze jeść brzoskwinie przy chorobach nerek, układu moczowego oraz przy nadciśnieniu tętniczym, anemii, reumatyzmie czy depresji.

Jeżeli lubisz brzoskwinie i chcesz się nimi cieszyć przez cały rok, możesz suszyć owoce. Metoda suszenia pozwoli zachować wartości odżywcze. Oczywiście można kupić suszone brzoskwinie w sklepie, ale najlepiej wysuszyć je samemu w domu. Mamy wtedy pewność, że nasze owoce nie posiadają sztucznych barwników czy konserwantów. Jedną z najszybszych metod jest suszenie brzoskwiń w piekarniku. Nastaw piekarnik na około 40 stopni. Na pokrytej papierem do pieczenia blaszce umieść umyte i pokrojone brzoskwinie. Owoce możesz kroić dowolnie. Owoce suszymy od 9 h do 15 h godzin, przy uchylonych drzwiczkach od piekarnika. Jest to bardzo ważne, ponieważ wilgoć ulatuje na zewnątrz. Kiedy brzoskwinie już wystygną, warto je włożyć do szczelnego pojemnika. Smacznego!

Natalia Luba – Psychodietetyk Body Evolution