Smaczna i zdrowa – borówka amerykańska

Borówka amerykańska, zwana również borówką wysoką, podbija nasze serca i podniebienia. Sięgamy po nią coraz częściej, ponieważ jest soczysta, słodka i niskokaloryczna. Ale posiada również właściwości lecznicze oraz usprawniające prace naszego mózgu.

Borówka wysoka ma wachlarz zalet zdrowotnych. Zalecana jest osobą wytężającym swój wzrok np. kierowcy lub osoby pracujące przed komputerem, gdyż wpływa na szybszą regenerację zmęczonego oka oraz wspomaga funkcje wzroku. Brytyjscy naukowcy twierdzą, że regularne spożywanie borówek powoduje poprawę pamięci, poprzez odbudowę neuronów oraz usprawnienie połączeń w mózgu. Borówka amerykańska, także obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu LDL. Dlatego zapobiega i chroni przed chorobami układu krwionośnego.

Owoce borówki idealnie sprawdzą się podczas stosowania diety redukcyjnej. Składają się z 84% z wody. Są niskokaloryczne – w 100g znajduje się tylko 57 kcal. Wyróżniają się bogactwem witamin, soli mineralnych, pektyn i błonnika poprawiającego przemianę materii oraz wspomagającego procesy trawienne.  Zawierają również polifenole, czyli naturalne antyoksydanty redukujące wolne rodniki, i fitoestrogeny, które najprawdopodobniej zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów, usprawniają pracę serca oraz poprawiają samopoczucie. W borówkach występują także antocyjany – barwniki naturalne o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych np. ochrona przed chorobami serca, czy pozytywny wpływ na ostrość wzroku.

Powoli rozpoczyna się sezon na borówkę amerykańską, dlatego możemy ją już spotkać w sklepach i na straganach. Warto ją jeść na surowo, ale również dodawać do fit deserów i dań, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie. Borówka idealnie nada się do serników, musów, owsianek a nawet sałatek. Moja propozycja to bardzo zdrowe lody z dodatkiem borówki, banana, jogurtu i orzechów. Zapraszam cię do wypróbowania przepisu w domu. Jestem przekonana, że przypadnie ci do gustu.

Składniki:

  • Borówka – 400g
  • Nerkowiec – 40g
  • Dojrzały banan- jeden
  • Jogurt grecki – 200 g

Sposób przygotowania:

W średniej wielkości pojemniku umieść – umytą borówkę, dojrzałego banana oraz jogurt. Pojemnik wraz z produktami włóż na kilka godzin do zamrażarki. Zamrożone produkty zmiksuj wraz z orzechami blenderem, następnie przełóż do pucharka i jedz. Lody można udekorować świeżymi owocami, miodem lub bakaliami. Smacznego!

Natalia Luba – Psychodietetyk Body Evolution

borówki amerykańskie właściwości