Jogurt naturalny cieszy się coraz większym zainteresowaniem Polaków. Wielu z nas zrezygnowało z owocowych, dosładzanych przetworów mlecznych, by korzystać z prozdrowotnych właściwości naturalnych produktów mleczarskich. Jaka jest tego przyczyna?

Jogurty naturalne są bogate w witaminy (A, C, witaminy z grupy B, D, E, K) i składniki mineralne. Są źródłem wysokowartościowego białka oraz łatwo przyswajalnego wapnia. Sprzyjają regeneracji prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego, regulują pracę przewodu pokarmowego, wzmacniają odporność. Działają przeciwgrzybiczno oraz zapobiegają rozwojowi szkodliwych bakterii w jelitach.

Zdrowy jogurt naturalny powstaje przez połączenie dwóch składników: mleka i żywych kultur bakterii kwasu mlekowego. Niestety, nie wszystkie dostępne na rynku jogurty naturalne mają tak prosty skład i nie wszystkie mogą pochwalić się bogactwem cennych dla naszego zdrowia kultur bakterii. W takim razie, jak wybrać odpowiedni jogurt?

Przede wszystkim – czytajmy etykiety. W składzie produktu powinny znajdować się tylko dwie pozycje – mleko i bakterie. Producenci dodają do jogurtów wiele innych dodatków, takich jak: śmietanka, mleko w proszku, białka mleka, skrobia modyfikowana, żelatyna, skrobia, guma guar czy pektyny. Choć nadają one piękną  kremową konsystencję, to dodatkowo zwiększają zawartość tłuszczu i węglowodanów.

Szukając odpowiedniego jogurtu, warto skupić swoją uwagę na jogurtach probiotycznych. Na kubeczku powinniśmy znaleźć wypisane szczepy bakterii probiotycznych użytych przy produkcji. Najlepiej rodzaj, gatunek i szczep np. Lactobacillus casei DN-114 001. Dodatkowo zamieszczona powinna być informacja o ilości żywych kultur bakterii – od 10 – 100 milionów w 1g jogurtu. Gdy zaczniemy analizować dostępne na rynku jogurty, szybko się zorientujemy, że tylko niewielka ilość, spełnia powyższe kryteria.

Warto jednak zainwestować swój czas w znalezienie odpowiedniego jogurtu naturalnego, z którego będzie można przygotować zdrowe i pyszne dania. A więc do dzieła! Już dziś zapraszam Cię do skorzystania z przepisu na jogurtowe serniczki, opartego  na bazie jogurtu greckiego.

JOGURTOWE SERNICZKI

Składniki na dwa serniczki:

180g jogurtu greckiego,

80g truskawek

80g jeżyn

80g borówek

3 łyżki miodu

3 łyżeczki żelatyny

Przepis:

W blenderze umieścić 80g truskawek, 60 g jogurtu oraz łyżkę miodu. Całość zmiksować na gładką masę. Jedną łyżeczkę żelatyny, umieścić w małym rondelku i zalać wodą, tak by przykryć tylko żelatynę. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Rondelek postawić na kuchence i delikatnie podgrzać, do rozpuszczenia żelatyny (uwaga, nie powinno doprowadzać się do wrzenia). Przestudzić. Wymieszać stopniowo z masą jogurtową. Całość przelać do pucharka lub naczynia sylikonowego. Wstawić do lodówki. Te same czynności  powtórzyć jeszcze dwa razy z  borówkami i jeżynami. Gotowe!

 

Natalia Luba – Psychodietetyk